Riddare för Dagens Nyheter – Intervju

Här är ett av mina första ”hotfulla” skådespelaruppdrag!

Moviemall och Lina-Britta Rylander satsade allt på ett kort och anställde mig för 2 dagars jobb! Restultatet kan Ni läsa om nedan!

Länken till uppdraget finner Ni här: http://www.mobilecasting.se/article/show/24

Thomas Gjutarenäfve blev riddare för en dag

Riddare som håller tal långt upp i trappan personalen står nedanför och lyssnar CIMG3157

– Hur var det att vara riddare för två dagar?

Det var nog en av de mest spännande uppdragen jag haft. Tänk att få gå runt hela Stockholm i Arns riddarutrustning. Gissa om folk på stan lyft på ögonbrynen, för att inte säga vad som hände ute hos de 24 kunder vi besökte. Själv njöt jag av att få spela riddare trots ovanliga kläder och skor..

– Vad var roligast?

Jag älskar att få skrämma eller chockera människor. Här fick jag utlopp för allt!!!!

En del personer man gick förbi stod bara stilla och undrade om de själva gått fel eller om jag kommit på avvikande kurs! Jag minns att vissa personer på reklambyråerna varken vågade röra på sig eller säga något under min närvaro. Jag kunde ju i teorin ha varit en komplett galning som stod framför dem. Fantastiskt att man kan få spela något sådant här.

– Vad fick du göra?

Av Dagens Nyheter (DN)  fick jag textrullar med budskap som jag både skulle överlämna samt läsa upp högt på gammal svenska/ skånska. Som lök på laxen har jag en mycket hög befallande basröst när jag pratar vid så här stora sammankomster.

Dörren till företagets lokaler öppnas av mina två DN-medarbetare. De håller upp dörren så att jag kan kliva rakt in på kontoret . Efter att helt sonika gått igenom företagets lokaler koncentrerades all personal till en central plats där jag bad jag om att få ”tystnad”. Nu hade jag en hoprullad textrulle som jag demonstrativt ville få någon att ta ur mina händer. Inledningsvis saknade de flesta mod att ta denna! Men till slut var där alltid någon som tog mod vid sig och började kliva framåt. Nu befaller jag ”stopp” till personen ifråga och fullständig tystnad infinner sig återigen. ”Nu släpper jag bara textrullen i golvet” och ingen vågade sig fram för att ta den framför mina fötter, vilket var lite roligt.

Härefter plockade jag fram min egen textrulle och under 2,5 minuter läste jag upp mitt budskap mycket kraftfullt! Att lyssna på mig måste kräva en dos av koncentration och förvirring samtidigt!

När jag läser in i absolut sista meningen går jag högtidligt och fokuserat mot utgången. Då stod som mest upp till 40 personer helt stilla och tysta. De bara tittade på mig när jag vandrade iväg.

– Vad fick du för reaktioner?

Ett fåtal människor blev riktigt rädda… här står helt plötsligt en riktig Riddare bakom deras skrivbord. Reaktionerna var ofta blandad men oftast med lydnad och tystnad inför mig! Jag gick runt i riddarutrustningen och påtalade att jag hade något att berätta. Jag hittade en uppsamlingspunkt som var lämplig ur uppläsnings-synpunkt. Och när jag använde en lång konstpaus så kunde jag känna en enorm kraft i tystnaden!!!

Först när jag är på väg mot utgången och närmar mig ytterdörren bryter applåderna ut ….då helt plötsligt fattade publiken att jag inte tänkte stanna kvar. Häftigt!

– Skulle du kunna tänka dig att göra något liknande igen?

När kan jag börja???????? Jag älskar att chockera och ställa saker till sin spets….så vill något bolag få in en ”härskarlysten och tillrättavisandes” skånsk personlighet .så finns jag här!!!! För övrigt dömer jag fotboll i Stockholm och vissa spelare ser skämtsamt stora likheter med Riddaren och mig själv som domare i 08-land!

Thomas Gjutarenäfve