Träff med produktionsledaren till Filmen ”G”.

7cfaa5330de42920

Många år har gått sedan filmen ”G”, som i Gemenskap, gick på svenska biografer. Åren går och man råkar av en händelse sitta och språkas vid med en helt okänd människa på ett Sushi-hak vid Karlberg (Stockholm) i förra veckan.

Efter en stunds filmsnack började vi prata rörliga bilder från när det begav sig, i vårt fall i slutet av 70 och början av 80-talet. Vi pratade musik samtidigt och jag råkade kläcka ur mig om en av de stora svenska musik-kult-filmerna ”G” och namnet Staffan Hildebrand.

 

Hillar skrattade då rejält och presenterade sig som den ena av två produktionsledare för just filmen ”G”. Helt osannolikt menade jag på och ställde tusen frågor om inspelningen och allt det där som man gärna vill veta. Vi satt väl drygt en timme och diskuterade inspelningsteknik, manus, inspelningsplatser etc.

Hillar var produktionsledare för filmen tillsammans med Lasse Pettersson. Bägge unga och då ganska nya i filmvärlden, enligt uppgift.

Han har många roliga minnen från inspelningen. Hur man startade utan ett färdigt manus vilket ställde till det i planeringen. Hur han per telefon försökte väcka Magnus Uggla kl 5 på morgonen för dagens inspelning och hörde hur Magnus sovande lade av luren i sin lägenhet i Gamla Stan. Hillar fick försöka väcka honom med busvisslingar från gatan. Eller hur man jobbade frenetiskt för att ordna ett gigantisk fyrverkeri till Reperbahns konsert i närheten av Hassela – bara för att upptäcka att det varit enklare och betydligt billigare att spela in hela fyrverkeriet i Stockholm och sen klippa ihop alltsammans på klippbordet.

Jag ställde frågan om vad som hände efter filmen ”G” och undrade – vad gjorde du sen?

Det visade sig att Hillar drivit eget film- och videobolag, producerat teater, arbetat som huvudlärare på Dramatiska Institutet inom dramaturgi för interaktiv media och gjort en hel del annat.

– Film höll hann på med till början av 90-talet. – Sen kraschade filmbranschen och han flyttade till Gotland. Tack och lov fanns det en helt ny bransch att gå in i – interaktiv media, webb och IT. Så nu är han senior partner i ett IT-bolag, efter 14 år som VD. Han försöker hitta på nya roliga saker att göra hela tiden och utvecklas som människa.

Det är roligt att sitta och pratas vid, men pga möte på annan plats tvingades vi säga adjö till varandra. Vi kom överens om att försöka träffas och snacka vidare i någon form!

Nu är man alltså facebookvän med Hillar Loor, produktionsledaren för en av landets häftigaste kultfilmer.

MVH Thomas Gjutarenäfve